12 Schoonmaaktips voor de badkamer

Ben je iemand met allerlei rituelen, of ben je altijd maar kort in de badkamer? Vast staat dat je er elke dag wel even bent. Met onze schoonmaaktips voor de badkamer blijft je badkamer mooi en schoon. Het zal er schoner ruiken en je badkamer zal er beter uit blijven zien. En laten we eerlijk zijn: het is altijd fijn als je nog een béétje vrolijk wordt als je er binnenloopt! Onze tips voor het schoonmaken van je badkamer zijn ook geschikt voor iedereen die weinig tijd heeft.

Stappenplan schoonmaken van de badkamer

Wil je je badkamer uitgebreid schoonmaken? Gebruik een stappenplan, zodat je niets vergeet en vlotter werkt. Een logische volgorde helpt. Zo’n stappenplan kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

1. Schimmel en kalk verwijderen (tegels, voegen, douche)

2. Voegen herstellen zodat ze minder snel schimmel aantrekken én er schoon uitzien.

3. Doffe tegels laten glanzen door een grondige schoonmaak.

4. Douchekop ontkalken

5. Wastafel kraan ontkalken

6. Douche schoonmaken en doucheputje opfrissen

7. Toilet schoonmaken

8. Accessoires schoonmaken

Met het ontkalken van je douchekop kun je ook beginnen. Deze moet namelijk een tijdje weken in een bak met water en azijn. Aan het einde van de dag is hij weer klaar voor gebruik!

Tips: (snel) schoonmaken van je badkamer

Hieronder geven we een aantal schoonmaaktips om je badkamer grondig mee schoon te maken. Er staan ook enkele tips tussen om snel je badkamer te poetsen. Het is natuurlijk altijd fijn als je een grote schoonmaak kan uitstellen of beperken!

Tip 1: Werk van boven naar beneden

Badkamertegels schoonmaken? Werk dan altijd van boven naar beneden: dit is de meest logische volgorde. Begin dus met je plafond (indien nodig) en waar van daaruit naar beneden. Je kunt eindigen met je vloer. Begin dus niet met de vloer. Je hebt dan aan het begin van de badkamer schoonmaken al een natte ondergrond. Niet handig!

Tip 2: Badkamertegels schoonmaken

Doffe, groezelige tegels? Zowel de badkamer vloertegels als de wandtegels kun je weer laten glanzen! De volgorde hebben we al genoemd: werk hierbij van boven naar beneden. Heb je een betegelde douche? Dan ga je eerst je douchetegels schoonmaken. Vanuit die hoek kun je verder werken. Ga als volgt te werk:

 • Kies een milde reiniger zoals Ajax of Andy. Gebruik niet teveel.
 • Reinig je tegels met een spons, liefst geen schuurspons. Sommige tegels beschadigen hiervan.
 • Doorloop de hele badkamer met je spons.
 • Ga na het schoonmaken over de tegels heen met een microvezeldoekje. Hierdoor gaan ze mooi glanzen!

Bij erg vieze tegels kun je een (zachte) schuurspons gebruiken.

Tip 3: Voegen herstellen

Je voegen herstellen is een slimme tip als je je badkamer wilt schoonmaken. Voegen gaan er makkelijk groezelig uitzien. Zeker wanneer ze niet waterdicht en vuilafstotend zijn. Door ze te herstellen zien je badkamer er schoon uit, en gaan ze langer mee. Dit kun je gewoon zelf doen. Een product zoals Brixor werkt hier goed voor: dit is een alles in één coating die vocht en vuil afstoot. Je kunt kiezen uit 8 kleuren om je voegen te herstellen. In de Brixor set zit meteen een reiniger om je voegen eenvoudig en grondig te reinigen. Na het gebruik van Brixor zijn je voegen hersteld, schoon en blijven ze lang mooi!

Tip 4: Accessoires schoonmaken

Er zijn verschillende middelen om kalk te verwijderen uit je badkamer. Welke je gebruikt, hangt van je voorkeur af. Over het algemeen zijn zuurdere schoonmaakmiddelen zoals azijn, het meest geschikt. Met deze middelen verwijder je kalk:

 • Schoonmaakazijn in water (hoe minder water, hoe sterker de oplossing).
 • Natuurazijn
 • Wasverzachter die inwerkt op je tegels.

Na het schoonmaken met azijn, neem je tegels af met een microvezeldoek. De handvaten van je douche spoel je naderhand af, en klaar ben je.

Tip 5: Afvoerputje van je douche schoonmaken

Als het goed is verwijder je regelmatig haren uit je doucheputje. Toch kan een uitgebreidere schoonmaakbeurt op z’n tijd, geen kwaad. Maak je doucheput schoon door:

 • De bovenkant grondig te schrobben met soda, groene zeep of badkamer reiniger.
 • Laat indien nodig een afvoerverfrisser intrekken in het afvoerputje.

Met een grondige doucheput schoonmaak beurt voorkom je nare geurtjes en schimmel.

Tip 6: Douchegordijn wassen

Het wassen van het douchegordijn is een klus die vaak vergeten wordt tijdens de badkamer schoonmaken. Gooi het douchegordijn toch maar een keer in de wasmachine, want een vies exemplaar beschimmelt makkelijk. Was het gordijn altijd op 30 graden. Het materiaal van een douchegordijn kan namelijk niet goed tegen hitte.

Tip 7: Douchekop schoonmaken

Je douchekop wordt intensief gebruikt. Dat maakt ‘m erg vatbaar voor kalkaanslag. Je ziet deze aanslag zitten aan de onderkant van de douchekop. Vaak zit deze aanslag ook binnenin de douchekop, waardoor hij kan verstoppen. Los dit op door de douchekop te ontkoppelen en ‘m een halve dag in een bak met water en azijn te laten weken. Dompel de douchekop volledig onder. Op deze manier wordt hij schoon aan de binnen – en buitenkant! Met azijn je douchekop ontkalken is een oma tip, maar het werkt wel. Ga op dezelfde manier te werk met je kraan: draai het zeefje los en leg het een paar uur in azijn.

Tip 8: Schimmel verwijderen

Schimmel komt veel voor in badkamers. Het is dus slim om je badkamer na te lopen en schimmel te verwijderen. Net als bij badkamertegels schoonmaken, werk je bij schimmel verwijderen van boven naar beneden. Bij voorkeur ga je als volgt te werk:

 • Plafond schoonmaken met soda en azijn.
 • Wandtegels schoonmaken
 • Badkamer vloer schoonmaken.

Begin met schimmel verwijderen uit je douche. Van daaruit werk je verder. De combinatie van soda, azijn en water werkt goed om schimmel te verwijderen. Het laat weinig zeepresten achter en werkt mild, maar krachtig. Spoel je douche goed uit na het schoonmaken en loop alles even na met een doek.

Tip 9: Wekelijks badkamer poetsen met swiffer en microvezeldoek

Snel een schone, nette badkamer? Gebruik dan enkele keren per week een Swiffer voor de vloer. Je badkamer verstoft makkelijk door de aanwezigheid van handdoeken, badmatjes en ander textiel. Spetters op je spiegel en doffe kranen of handvaten komen ook veel voor. Gebruik een vochtig microvezeldoekje om ze snel te laten glimmen!

Tip 10: Kitranden schoonmaken

Vieze kitranden? Deze kun je gemakkelijk schoonmaken. Net als voor voegen geldt dat je dit liever niet met een agressief schoonmaakmiddel doet. Je kunt je kitranden bijvoorbeeld schoonmaken met:

 • Water en azijn
 • Groene zeep
 • Mildere schoonmaakmiddelen zoals Ajax en Andy.

Na het schoonmaken van de kitranden verwijder je de zeepresten door deze weg te spoelen. Veel zeep gebruikt? Dan kun je om de resten te verwijderen wat soda in water oplossen. Groene zeep is altijd wat vettig. Probeer het gebruik ervan altijd te beperken, of gebruik het in verdunde vorm.

Tip 11: Maak je accessoires schoon

In elke badkamer staan wel wat accessoires die veel gebruikt worden. Vergeet je accessoires niet als je je badkamer schoonmaakt, want ook deze worden op den duur groezelig. Heb je al gedacht aan:

 • De beker op je wastafel
 • Pompflacon voor zeep
 • Bakjes of opbergdoosjes voor cosmetica en verzorging
 • Zeepbakje
 • Spiegel: neem deze af met een vochtig microvezeldoekje, klaar!

Schone accessoires zijn hygiënischer in het gebruik én gewoon veel fijner om tegenaan te kijken.

Tip 12: Reinig je badkamer meubelen

Plakkerige badkamerkast? Een stoffig wastafelmeubel? Geef ze even wat aandacht: haal je spullen eruit en maak ze schoon. In een vies badkamermeubel worden andere spulletjes ook weer makkelijker vies. Kun je meteen de lege paracetamolstrips opruimen die er rondslingeren.

Schoonmaken badkamer: handige producten

 • Azijn
 • Soda of baking soda
 • Ajax
 • Andy
 • HG sanitairglans
 • Groene zeep

Logo