Oude tegelvloer reinigen

Oude tegelvloeren zijn erg sfeervol. Of er nu zo’n vloer ligt in de hal, badkamer of keuken: ze zijn prachtig! Zo’n vloer moet natuurlijk ook schoongehouden worden. Een oude tegelvloer heeft wat extra aandacht nodig. Beter gezegd: je moet op andere punten letten dan wanneer je een nieuwe vloer schoonmaakt. Met onze stappen en tips wordt jouw oude tegelvloer weer als nieuw!

Hoe reinig je een oude tegelvloer?

Bij een oude tegelvloer ga je voorzichtig te werk. Oude tegels zijn namelijk kwetsbaarder dan nieuwe. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je geen agressieve middelen gebruikt. Met het onderstaande stappenplan maak je je oude tegelvloerveilig schoon. Geniet weer van je oude keuken of van die mooie hal in je woning.

Stap 1: Veeg de tegels met een zachte bezem

Oude vloertegels bereid je voor op de schoonmaak door te vegen. Gebruik hierbij een zachte bezem met fijne haren. Veeg ook goed tussen de tegels. Om brokkelen te voorkomen, veeg je niet te hard. De voegen van oude tegels zijn vaak wat kwetsbaarder.

Stap 2: Tegels reinigen met water

Na het vegen, neem je het eerste laagje vuil van de tegels af met een vochtige doek. Hiervoor gebruik je warm water. Gebruik weinig water. Oude tegels zijn vaak poreus. Ze kunnen op de lange termijn beschadigen als ze teveel water opnemen. Heb je oude wandtegels? Neem deze ook voorzichtig af en werk daarbij van boven naar beneden.

Stap 3: Reinig de tegels

Na het afnemen met een vochtige doek komt het echte werk: het reinigen. Er zijn veeltegelreinigers op de markt met allerlei beloftes. Let in elk geval hierop:

 • Pas op met reinigers die scrubdeeltjes bevatten
 • Test de reiniger eerst op een klein stukje van de tegel
 • Verdun elke reiniger met water
 •  Ideaal is een geurvrije, PH neutrale reiniger.

Breng het schoonmaakmiddel (verdund met water) aan op de tegels. Gebruik ook hierbij niet teveel water. Je hoeft niet te dweilen: gebruik weer een vochtige doek. Als de tegels erg vies zijn, kun je voorzichtig een pannensponsje gebruiken.

Stap 4: De tegels drogen

Dit is een belangrijke stap. Oude tegels mogen niet te lang nat blijven. Om ze te laten drogen ventileer je de ruimte goed. Gebruik eventueel een ventilator. We raden aan om de tegels ook af te drogen met een droge doek. Dit gaat sneller en is het beste voor je tegels!

Stap 5: Tegels waxen

Als je je antieke tegels hebt schoongemaakt, kun je ze waxen. Zo’n wax beschermlaagje houdt bijvoorbeeld water tegen. Welk product je gebruikt hangt af van jouw typetegels. Lees je goed in of raadpleeg een expert.

Stap 6: Oude tegels schuren

Oude tegels kunnen extra opknappen van schuren na de schoonmaak. Dit mag je niet te vaak doen. Schuur ze voorzichtig op met puimsteenpoeder of fijn, nat zand. Daarna neem je het zand voorzichtig weg met sop en water. Deze klus maakt het schoonmaken van oude tegels dus een stuk uitgebreider. Het kan er echter wel voor zorgen dat ze nog beter opknappen!

7 Tips voor het reinigen van een oude tegelvloer

Een oude tegelvloer schoonmaken is een klus voor de liefhebbers, maar wel een dankbare! Je houdt je huis ermee in de oorspronkelijke staat. Er zijn nog enkele dingen waar je op moet letten als je een oude tegelvloer reinigt. Hieronder lees je alles wat je kunt doen om je tegels mooi gaaf te maken én te houden.

Tip 1: Herstel de voegen

Een manier om oude tegels schoon te maken en op te knappen, is de voeg herstellen. Voegen van oude tegels zijn vaak wat poreus. Ze kunnen soms ook brokkelen. Dit is niet zo erg, maar op den duur gaan ze echt verslijten. De voegen herstellen heeft een paar voordelen:

 • De oude tegels hebben een schone, nette uitstraling
 • Je kunt meteen een coating aanbrengen tegen vocht en vuil
 • Het voorkomt voegproblemen op de lange termijn.

Je kunt je voegen door een professional laten herstellen, maar je kunt het ook zelf. Brixor is een voegenset met een milde reiniger en voegencoating in verschillende kleuren. Sets van Brixor bevatten alles om makkelijk zelf aan het werk te gaan: reiniger, coating, applicatoren en duidelijke instructies.

Tip 2: Gebruik geen agressieve middelen

Dit zag je eigenlijk al in het stappenplan: gebruik geen agressieve reinigers. Helaas zijn er daar veel van op de markt. Kijk dus uit met:

 • Heel zure reinigers
 • Reinigersop basis van bleek (deze niet gebruiken!)
 • Schoonmaakmiddelen met veel parfum.

Tip 3: Kleuren van de voeg

Het herstellen van de voegkleur geeft oude tegels weer een schoon aanzien. Met voegenverf kun je dit prima zelf doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Brixor gebruiken. Dit is een set met voegenverf, een milde reiniger en materiaal om de verf goed aan te brengen. De set is verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren. De verf is meteen een beschermende coating. Met zo’n beschermlaag gaan de voegen van je tegels langer mee!

Tip 4: Wees extra voorzichtig met heel oude tegels

Kies je voor nieuwe tegels in jouw toiletruimte dan lopen de kosten op. Het is ook mogelijk De ene tegel is ouder dan de andere. Deskundigen onderscheiden twee soorten oude tegels:

 • Pre-industriëletegels: heel oude, poreuze aardewerk tegels
 • Industriëletegels van keramiek of cement.

De pre-industriële tegels zijn kwetsbaarder: gebruik een mild, PH neutraalschoonmaakmiddel. Reinig zulke oude tegels nooit met bleek! Voor je pre-industriële tegels schoonmaakt kun je ze voorzichtig met water nat maken door middel van een plantenspuit. Bij industriële tegels hoef je iets minder op te letten, maar blijf voorzichtig.

Tip 5: Maak de tegels schoon tijdens zonnig weer

Om je tegels sneller te laten drogen, is het slim om ze schoon te maken op een zonnige dag. Een warme zomerdag is qua temperatuur ideaal voor de tegels, maar op zo’n dag loop je het risico dat het een erg zware klus wordt. In elk geval helpt zon mee aan het sneller drogen van je tegels. Zo nemen ze zo min mogelijk water op en blijven ze sterk.

Tip 6: Mild schoonmaken? Gebruik babyshampoo

Een veilige reiniger voor oude tegels is een PH neutrale shampoo. Liefst zonderteveel parfum. Babyshampoo of een apotheekshampoo zonder parfum zijn veilige reinigers voor je tegels. Hou er wel rekening mee dat zo’n shampoo niet alle vlekken kan verwijderen.

Tip 7: Hardnekkige vlekken? Zo gebruik je bleek

Bleek op oude tegels is eigenlijk alleen een optie als het écht niet anders kan. Net als bij tegelreinigers, test je eerst een beetje bleek (verdund met water) opeen stukje van de tegel. Als dit goed gaat, kun je alle tegels reinigen. Bij bleek voor oude tegels geldt dat je 1 deel bleek gebruikt op 10 delen water. Bij 500 ml bleek hoort bijvoorbeeld 5 liter water.

Logo