Schimmel badkamer

Schimmel in de badkamer is een veel voorkomend probleem. Vooral het plafond, kitranden en voegen hebben er veel mee te maken. Goed ventileren helpt, maar het houdt niet alle schimmel tegen. Wil je je badkamer opfrissen en schimmel verwijderen? Met onze tips kun je aan de slag om je badkamer schimmel vrij te maken! Als je slim te werk gaat, is het niet moeilijk!

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Schimmel in je badkamer ontstaat door condensatievocht. Dit ontstaat na afkoeling van warme lucht, en dan met name als de ventilatie slecht is. Denk bijvoorbeeld aan douchen terwijl de badkamerdeur dicht is, en er geen ventilatiekanaal is. Schimmel voelt zich perfect thuis in ruimtes waar er telkens warme stoom afkoelt. Je ziet de schimmel het eerst op de kitranden, voegen, tegels en ramen. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad, maar een ruimte met veel schimmel kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

Schimmel ontdekt? Gelukkig kun je schimmel in de badkamer op verschillende manierenweghalen. Een milde oplossing is het beste. Hier beschadig je de voegen en kitranden niet mee. Veilige middelen om schimmel te verwijderen zijn:

  • Schimmel uit je badkamer verwijderen met soda )5-7 gram soda in één liter heet water)
  • Schoonmaakazijn(puur aanbrengen)
  • Een speciale schimmelreiniger

Om vaker schimmel te verwijderen uit je badkamer, werken soda en schoonmaakazijn het beste. Bij hardnekkige schimmel kan een schimmel reiniger uitkomst bieden, zoals de schuim reiniger van HG.

Hoe voorkom je schimmel in de badkamer?

Schimmel in je badkamer voorkom je met deze tips:

  • Mechanische ventilatie
  • Een luchtvochtigheidsmeter
  • Zet niet meteen een raam open in de winter

Een luchtvochtigheidsmeter is handig: deze geeft aan wanneer een badkamer te vochtig is. Zo kun je actie ondernemen voor je de schimmel op de vloer van je badkamer ziet. Zet daarnaast op koude dagen je raam pas open als de badkamer is afgekoeld. Als warme lucht in de badkamer in aanraking komt met lucht van buiten, ontstaat er juist snel condens.

Tips tegen schimmel in de badkamer

Je weet inmiddels hoe je schimmel zoveel mogelijk voorkomt. Wat kun je er verder tegen doen? Wij geven hieronder nog een paar effectieve tips om je badkamernetjes en schimmelvrij te houden. Belangrijk, want schimmel in de badkamer is slecht voor je gezondheid. Daarbij ziet het er niet al te fris uit.

Tip 1: Gebruik op tijd een badkamer reiniger

In veel badkamers is het ontstaan van schimmel niet geheel te voorkomen. Maak je badkamertegels – en voegen daarom op tijd schoon. Je kunt hiervoor een gewone badkamer reiniger of groene zeep gebruiken. Op deze manier verwijder je kleine schimmelplekjes op tijd. Heb je geen tijd om wekelijks de hele badkamer schoon te maken? Probeer dan in elk geval je douche schoon te maken. Niet je favoriete klus, maar je voorkomt ermee dat het uit de hand loopt.

Tip 2: Schimmel in de badkamer voorkomen met voeg coating

Een manier om schimmel in de badkamer te bestrijden, is een waterafstotende voeg. Voegen schimmelen namelijk sneller dan tegels, omdat ze wat ruwer zijn. Het loont om hier aandacht aan te besteden. Een merk met waterdichte voeg coating is Brixor. De coating van Brixor is water – en vuilafstotend, waardoor schimmelminder kans krijgt. Je kunt de coating zien als een alles in één product, want het is meteen een verf. Kies uit 8 verschillende kleuren om je voegen te beschermen én op te knappen!

Tip 3: Droog je douche af na gebruik

Je douche afdrogen na gebruik is een eenvoudige, maar effectieve tip tegenschimmel. Als je al het water laat liggen, duurt het een tijdje voordat dit opdroogt. Schimmel krijgt zo veel meer kans. Dit geldt in zowel een betegelde douche, als in een douche met wanden van glas of kunststof. Droog je douche af na gebruik, en je voorkomt veel ellende. Daarbij blijft je douche er veel netter uitzien door ‘m na gebruik even af te drogen. Het ziet er bovendien een stuk vriendelijker uit!

Tip 4: Repareer beschadigde voegen.

Voegen kunnen achteruit gaan door schimmel. Dat is een beetje een vicieuze cirkel: voegen die al in slechte staat zijn, trekken óók makkelijker schimmel aan. Daarom is het belangrijk om beschadigde voegen op tijd te repareren. De schimmel heeft zo minder mogelijkheid om zich te hechten in je badkamer. Er zijn tegenwoordig verschillende middelen op de markt om probleemloos je voegen zelf op te knappen. Voegen repareren hoeft dus geen dure klus te zijn.

Logo