Tegels voegen

Kwalitatief voegwerk maakt elke ruimte mooier! De uitstraling van je tegels wordt voor een groot deel bepaald door de voegen. Het voegen van je tegels kun je zelf doen, of uitbesteden. Eén ding is zeker: een goede voorbereiding is het halve werk! Lees hier alles over tegels voegen en hoe je dit zelf aanpakt. Daarnaast vind je tips om je voegen bijvoorbeeld een andere kleur te geven. Succes!

Voordat je begint met tegels voegen

Het voegen van vloertegels of wandtegels kun je goed zelf doen. Wel is het een nauwkeurige klus. Voor je begint is het volgende belangrijk:

 • Ga je een bestaande tegelvloer of tegelwand opnieuw voegen? Dan krab je eerst de oude voegen eruit met een voegenkrabber.
 • Na het verwijderen van oude voegen controleer je of de ruimte tussen de tegels schoon is.
 • Bijeen nieuwe tegelvloer is het belangrijk dat eerst alle lijmresten verwijderd worden voordat je kunt voegen.
 • Badkamertegels voegen? Neem mee in je planning dat de voegen ongeveer 24 uur moeten drogen.

Handig om te weten: het voegen van tegels wordt ook wel het inwassen van tegels genoemd.

Wat heb je nodig om tegels te voegen?

Tijd om te beginnen! De benodigdheden voor tegels voegen kun je kopen bij de bouwmarkt. Qua gereedschap heb je nodig:

 • kitspuit
 • voegspaan
 • spons
 • sponsbak– of emmer
 • flexibele kuip
 • mixer of elektrische menger (deze laatste is speciaal bedoeld voor materiaal zoals voegmortel)
 • schoonmaakdoek

Traditioneel tegel voegmiddel wordt voegmortel genoemd. Let op het volgende tijdens de aanschaf:

 • de kwaliteit: in een intensief gebruikte ruimte wordt een hoge kwaliteit voegmortel aangeraden.
 • De kleur die je wilt.
 • Het is ook mogelijk om kant-en-klare voegmortel te kopen.

Als je de keuze lastig vindt, kan een medewerker van de bouwmarkt je adviseren.

Stappenplan tegels voegen

Hoe moet je voegen? In ons stappenplan leggen we het overzichtelijk uit: van voegmortel maken tot je voegen laten drogen. Als je systematisch te werk gaat, kan het tegels voegen van je badkamer niet misgaan. Belangrijk om te weten is dat tegels voegen anders gedaan wordt dan voegen verven. Je brengt de voegmortel namelijk diagonaal aan over de hele tegels en de voegen eromheen. De tegel reinig je voor de voegmortel opdroogt.

Stap 1: Voegmortel maken

Voegmortel bestaat uit het voegenmiddel, aangelengd met water. Op de verpakking van het voegmiddel staat hoeveel water je moet toevoegen. De mortel maak je aan in een speciekuip. Je kunt op drie manieren klontvrije voegmortel maken:

 • Gebruik een spiraalvormige handboor
 • Met een staafmixer
 • Langzame elektrische menger

Geen nood dus, als je geen elektrische menger in huis hebt!

Stap 2: Inwassen van de tegels

Is de mortel gereed? Dan begin je met tegels voegen! De voegspecie breng je aan met een voegspaan. Werk diagonaal: smeer de voegspecie diagonaal uit over de tegels en de voegen. Kijk bij vloertegels voegen goed uit dat je jezelf niet insluit. Nadat je het hele oppervlak hebt behandeld, laat je de mortel drogen. Let op: de tegels moet je snel reinigen!

Stap 3: Schoonmaken

Bij het schoonmaken moet je snel zijn: hoe droger de voegmortel, hoe lastiger je deze verwijdert. Wees ook niet té snel: je voegen mogen niet te nat zijn. Begin met schoonmaken zodra de voegmortel mat van kleur is. Maak vervolgens de tegels schoon met een vochtige spons en werk opnieuw diagonaal. Hierdoor blijven de voegen het meest netjes en gelijkmatig. Let op: de spons mag niet te nat zijn! Na het afsponzen loop je de tegels na met een droge doek.

Stap 4: Voegen laten drogen

Klaar met je badkamertegels voegen? Na het schoonmaken geef je de voegen de tijd om te drogen. Gemiddeld doet voegmortel er 24 uur over om te drogen, maar controleer altijd de verpakking van jouw fabrikant. <HIER ONTBREEKT TEKST?>

Tegels voegen tips

Tot slot geven we nog enkele tips en oplossingen om tegels voegen handig te doen. Daarbij staan ook oplossingen voor wie geen grote klusser is! Gelukkig is er veel dat je netjes kunt oplossen zonder een vakman in te huren.

Tip1: Preventief voeg beschermen met Brixor

Zowel bestaande als nieuwe voegen blijven langer mooi als ze goed beschermd zijn. Hoe meer je tegels te maken hebben met vocht, hoe belangrijker dit is. Met een merk zoals Brixor kun je de voegen beschermen tegen vocht, vuil en vet. Daardoor zullen de voegen minder snel beschimmelen. Het aanbrengen van Brixor is minder tijdrovend dan het traditionele voegen. Je kunt Brixor zien als alles in één voegenpakket: een set bevat coating, voegenreiniger en het gereedschap om de coating aan te brengen.

Tip 2: Verkeerde kleur? Verven met Brixor

Bij voegen met een storende kleur denk je misschien al snel aan nieuwe voegen. Gelukkig hoef je niet opnieuw (te laten) voegen. Je kunt de voegen zelf verven met een set van Brixor. Brixor voegen verf is verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren. De verf stoot vocht en vuil af en knapt je voegen mooi op. Een Brixor set bevat alle gereedschappen en instructies om de klus makkelijk te maken!

Tip 3: Voegkleur kiezen: waar let je op?

Als je al weet welke kleur jouw voegen worden, kun je deze tip overslaan. Als je nog twijfelt, is het handig om de volgende stelregel te gebruiken: contrast valt op. Als je een rustige vloer en muur wilt, kies je voor een voegkleur in dezelfde kleur als de tegels. Wil je contrast, kies dan voor een contrasterende voegkleur.

Tip 4: Let op de verhouding van de voegmortel

Belangrijk voor mooie voegen is dat je let op de verhouding van de voegmortel. Kortom: hou je aan de richtlijn van jouw fabrikant. Teveel water gebruiken is een fout die veel voorkomt. Je voegen kunnen daar zacht van worden. Bovendien wordt de kleur ongelijkmatig. Voeg dus niet teveel óf te weinig water toe.

Logo