Voegen wit maken

Voegen verkleuren na verloop van tijd. Dit is normaal en gebeurt in elke woning. Wist je dat je dit makkelijk kunt voorkomen en verhelpen? Door een paar simpele trucs kun je je voegen wit maken én wit houden. Dit geeft je badkamer weer een nieuwe, frisse uitstraling.

Hoe ontstaan verkleurde voegen?

Verkleurde voegen zien er al snel groezelig uit. Toch verkleuren ze uiteindelijk in vrijwel elk huis. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Poreuze voegen
  • Schimmel
  • Vocht
  • Gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek
  • Hitte
  • Kalk
  • Vet  (komt veel voor in de keuken)

Vooral witte voegen zijn natuurlijk gevoelig voor verkleuring. Zo kunnen schoonmaakmiddelen met bleek bijvoorbeeld een gele aanslag geven. Gelukkig zorg je binnen no-time zelf voor witte voegen!

Je voegen schoonmaken

Om voegen in de badkamer weer wit te krijgen, maak je ze eerst op de juiste manier schoon. Hier knappen de voegen al van op. Belangrijk is dat je hiervoor geen agressief product gebruikt. Hiermee beschadig je de voeg namelijk. Gebruik daarom geen bleek of schimmelreinigers. De volgende middelen kun je wel gebruiken:

  • Groene zeep
  • Badkamerreiniger zonder bleek
  • Baking soda om zeepresten te verwijderen na het schoonmaken.

Na het voegen verven controleer je of je geen stukken vergeten bent en laat je de voegen drogen.

Poreuze voeg herstellen

Vocht en agressieve schoonmaakmiddelen kunnen een voeg poreus maken. Als je goed kijkt, zie je dat er in zo’n voeg kleine gaatjes zitten. Soms ontstaan er grotere openingen. Met de juiste middelen kun je zulke voegen wit maken én meteen opvullen. Je hoeft hier geen briljante klusser voor te zijn. Met het alles in één product van Brixor kun je je poreuze voeg reinigen herstellen, wit verven en mooi houden!

Voegen verven

Oude voegen weer wit maken lukt het beste door de voeg te voorzien van een nieuwe witte coating. Grondig schoonmaken helpt natuurlijk maar de oorspronkelijke kleur krijg je niet zo maar terug. Is je voeg ook nog eens poreus? Vuil, viezigheid en schimmel hopen zich dan snel op in je voeg. Een nieuwe coating voorkomt dit. Ben je niet zo’n klusser? Met een product zoals Brixor geef je jouw voegen zelf de gewenste kleur. Een Brixor set bevat namelijk een coating met handige applicatoren. Je brengt de coating zelf aan met een professioneel resultaat.

5 Tips om voegen wit te houden

Mooie witte voegen? Dan wil je dat natuurlijk zo houden. Hier zijn bepaalde trucjes voor. Een veelvoorkomende vergissing is namelijk het gebruik van verkeerde middelen, of te weinig schoonmaken. Hierdoor verkleuren je voegen makkelijk Met onderstaande tips weet jij hoe je de voegen kan opfrissen op je badkamer.

Tip 1: Ventileer de ruimte goed

Vocht is een belangrijke oorzaak van verkleurde voegen. Eén van de dingen die goed helpt is ventilatie. Zet daarom je badkamerdeur overdag open als je de mogelijkheid hebt. Ventileer indien nodig ook met een mechanische ventilator. Zo’n ventilator voert veel vocht en vuil af en voorkomt een muffe keuken of badkamer

Tip 2: Verwarm je badkamer voldoende

Zet in de winter bij voorkeur een verwarming aan in de badkamer. Deze helpt vocht verdampen. Dit is een goede aanvulling op het ventileren van de badkamer. Hetzelfde geldt voor andere ruimtes: geef vocht zo min mogelijk kans met verwarming en ventilatie. Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven: een lage temperatuur is al genoeg.

Tip 3: Gebruik een onderhoudsreiniger

Met een onderhoudsreiniger hou je de voegen optimaal wit. Zo’n schoonmaakmiddel reinigt sterk, zonder de voegen te beschadigen. Dit is de meest doeltreffende oplossing als je je voegen wit wilt houden.

Tip 4: Maak je douche droog na gebruik

Heb je een betegelde douche? Gebruik een raamwisser leg altijd een doek of oude handdoek binnen bereik. Na het douchen maak je de tegels snel droog, zodat vocht minder kans krijgt. Door de tegels af te drogen krijgen ook schimmel en kalk minder snel vat op je witte voegen.

Tip 5: Maak wekelijks schoon met groene zeep

Om je voegen wit te houden zijn twee dingen belangrijk. Maak ze wekelijks schoon én doe dit met een mild product. Op de lange termijn scheelt dit poreuze voegen en een grote schoonmaakbeurt. Groene zeep kan altijd: het beschadigt de voegen niet en geeft geen nare damp. Spoel de zeep goed weg na de wekelijkse schoonmaakbeurt. Daarna maak je de voegen en tegels droog. Klaar ben je!

Logo